Årsmødet

Kort utilgængelig

Dato/klokkeslæt
Date(s) - 30/04/2019
19:00 - 21:30

Lokation
Café Lysemose

Kategori


Aftenen indledes med foredrag af ph.d. i historie Lars Christensen, der fortæller om Svenskekrigene på Lolland-Falster.
Lars Christensen udgav i november 2018 den anmelderroste bestsellerbog ”Svenskekrigene 1657-60. Danmark på kanten af udslettelse”.

På afgrundens rand. Svenskekrigene 1657-60.

De to krige mod svenskerne 1657-60 kostede nær Danmark livet som selvstændig stat og førte til tabet af Skåne, Halland og Blekinge. Danmark blev besat og hærget, først af svenskerne, så af Danmarks allierede, Polen og Brandenburg. Den svenske konge, Karl 10. Gustav, havde planlagt Danmarks opdeling og kongehusets ødelæggelse samt adelens deportation til De Baltiske Lande. Kun stærk dansk modstand og international undsætning reddede Danmark. I krigens kølvand fulgte epidemier. 25-30 % af befolkningen omkom på de tre år.

Lolland, Falster og Møn blev ad flere omgange hjemsøgt af krigens rædsler og dilemmaer. Først overgav fæstningen Nakskov sig hurtigt i den første krig, men forsvarede sig til gengæld indædt i den anden krig, med store følger for civilbefolkningen.

Krigene ruinerede Danmark og blev afsættet til enevældens indførelse i 1660 og afskaffelsen af adelens medfødte privilegier.
Krigene forstærkede samtidig tendensen mod en centralisering af Danmark. Sat på spidsen blev det moderne Danmark født i krigens skygge.

Det er muligt for ikke-medlemmer at deltage under foredraget, mens det kræver medlemskab af samfundet at deltage i generalforsamlingen.

Dagsorden til årsmødet

Tilmeldinger

Tilmeldinger er lukket for dette arrangement.

Bogmærk permalinket.