Mindestenen over Juellingefundet er opstillet overfor ejendommen Rudbjergvej 13, Vesterborg i sommeren 1937.
I efteråret 1909 var man igang med anlæg af en roebane ved Vesterborg.
Under arbejdet stødte man i ca. 2 meters dybde på nogle bronzekar.
Fundet blev indberettet til Nationalmuseet, som efterfølgende foretog en udgravning.
Ved udgravningen fandt man 4 grave på række, der alle indeholdt kvindelig.
Den ene grav var dog meget forstyrret af udgravningen til roebanen. Den bedst bevarede grav indeholdt en ca. 30 årig kvinde med en højde på 1,68 m.
Den højre lårbensknogle er sygeligt omformet til dobbelt tykkelse, og benet ca 1,5 cm kortere end det andet.
Gravudstyret var meget rigt. Sølvnåle i håret, halssmykke i guld, guldring på højre ringfinger, snor med perler omkring det ene håndled og 4 sølvfibulaer til at sammenholde hendes tøj. Hovedet hvilede på en pude af dunhammerfnug. Med sig i graven havde hun også et træskrin med lås og nøgleskilt af bronze, og skrinet indeholdt toiletsager som benkam, bennål, broncesaks og en bronzekniv med krumt blad. Af andet gravudstyr fandtes en glasskål og to glasbægre, to ens hensmuldrede drikkehorn, hvor kun bronze og sølvbeslagene var tilbage. En bronzekedel og i den en øsekop. I hånden holdt hun en bronzesi. Bronzekedelens bundfald viste sig ved mikroskopiske undersøgelser at være afsat af en gæret drik brygget af byg, tyttebær, tranebær krydret med porse.
Også forråd var der tænkt på . Både et okselår og en svineryg var der blevet plads til i plankekisten. Uden for kisten var nedlagt halvdelen af et får ved fodenden og den anden halvdel ved hovedenden.
Den grav, der blev meget ødelagt ved udgravningen til roebanen, havde et tilsvarende rigt udstyr. Graven indeholdt rester af en fint bygget kvinde, og gravudstyret var sølvbøjlenåle med guldbelægning, halssmykke, et toiletsæt, to håndtene med mørkeblå glashoveder, en bronzekedel, bronzeøsekar, bronzesi, to drikkehorn og to blå romerske glasdrikkebægre.
Den tredje grav indeholdt skelettet af en ca. 60-årig kvinde, hvis gravudstyr ikke var af samme fornemme karakter, som de to foregående grave.
Den vestligste grav tæt ved vejen indeholdt skelettet af en 12 – 13 årig pige. Gravudstyret var også her af mindre fornem beskaffenhed og uden glasdrikkestel.
Juellinge fundet viser, som ved Hoby fundet, tætte kontakter med det romerske rige. De fornemme drikkeglas og drikkebægre er alle af romersk herkomst.
I den ene bronzesi står fabrikationsmærket ANSI DIODO. Det samme fabrikationsmærke er fundet på en bronzeskål i Pompeji.
Juellinge var navnet på Halsted Kloster fra 1718 indtil 1922.